Közérdekű tájékoztatás

Felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét két olyan jelenségre, melyekkel gyakran találkoztunk az elmúlt időszakban.

Terjedőben van egy módszer, amit felújítással, ill. gázszivárgást jelző készülék beépítésével kapcsolatban alkalmaznak. A vállalkozás képviselője megjelenik a fogyasztó lakásán, hogy felmérje a végzendő munkát. Egy kis területet valóban fel is mérnek, majd a várható bekerülési összeg felét leszámlázzák felmérési díj címen. Ez nem előleg, még csak nem is foglaló, hanem az elvégzett munka díja, amit a fogyasztó akkor sem igényelhet vissza, ha eláll szerződéskötési szándékától.

Többször előfordult, hogy vállalkozások jelentkeznek családoknál és javasolják, hogy hívjanak meg a lakásukra rokonokat, ismerősöket egy tájékoztatóra, ahol a vállalkozás emberei mutatnak be méregdrága, de rendkívül hatásosnak beállított egészségmegőrző készülékeket. A korábbi árubemutatók mintájára szervezett összejövetelek nagyon alkalmasak a résztvevők megtévesztésére. Vásárlásra is sor kerülhet, amellyel egyidőben szerződés aláírása is megtörténik. Probléma abból adódik, hogy a fogyasztók sok esetben nem olvassák el aláírás előtt a szerződést, és később derül ki, hogy más van leírva, mint amit szóban ismertettek. Emiatt legjobb elzárkózni az ilyen megkeresések elől.

Általános érvényű tanácsunk, hogy egy szerződés aláírására csak akkor kerüljön sor, ha azt figyelmesen elolvasták és az mindenben megfelel a szóban elhangzottnak, illetve igényüknek.

Egy aláírt szerződés érvénytelenítését a bíróság is csak akkor mondhatja ki, ha törvénytelenséget állapít meg.