Mire jó az adattörlő matrica?

Ha okostelefont, laptopot, tabletet, pendrive-ot vagy más, hasonló eszközt vásárolunk, adattörlő matricát kell adnia hozzá az eladónak.

De mire jó ez?

A személyes adatok védelme az online térben kifejezetten fontos, és egy kormányrendeletnek köszönhetően most még nagyobb biztonságban tudhatjuk őket.

Keszthelyi Nikoletta, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy az adattörlő matrica segítségével fogyasztóként elkerülhetjük, hogy ha eszközeink szervizbe kerülnek, vagy eladjuk őket, akkor mások hozzáférjenek a rajta tárolt fotóinkhoz, dokumentumainkhoz. A kereskedőknek kötelező ingyenesen biztosítaniuk az adattörlő matricát mind online, mind bolti vásárlás esetében.

Hogyan működik? 

A veglegestorles.hu oldalon az e-mail címünk és az adattörlő matrica számának, a készülék típusának megadása után egy tájékoztató levelet kapunk, aminek a segítségével biztosíthatjuk, hogy az

adatok véglegesen törlődnek, és illetéktelenek nem tudják visszaállítani azokat, és így nem tudnak visszaélni fotóinkkal, személyes adatainkkal, vagy akár banki adatainkkal sem.

Az Európában egyedülálló szabályozás 2021. december 1. óta van érvényben.

A témában figyelmükbe ajánljuk a Mokka videóját is: megtekinthető ide kattintva.